Hrskave perece
Osnovne Informacije:
Vreme pripreme: 4 h
Porcija: 20-ak komada
Težina:
Sastojci:
oko 550 g brašna
prstohvat soli
100 g šećera
1 kesica vanil šećera
1 kesica suvog kvasca
1 kašika šećera
250 ml mleka
1 jaje
100 g putera
Posip:
50 g brašna
20 g šećera
40 g hladnog putera, isečenog na kockice
5 komada Plazma keksa
Dekoracija:
1 jaje za premazivanje
100 g bele čokolade
1 kašika suncokretovog ulja
šarene mrvice za dekoraciju
1. Korak
Puter otopite na laganoj vatri i ostavite da se prohladi. Zagrejte mleko da bude toplo, dodajte u mleko kašiku šećera i kesicu suvog kvasca, promešajte i ostavite da se kvasac aktivira. Za to vreme, u činiju sipajte 500 g brašna, so, šećer, jaje, prohlađeni puter i na kraju dodajte nadošli kvasac. Zamesite testo, po potrebi dodajte preostalih 50 g brašna (ili više) dok ne dobijete glatko, srednje mekano testo. Pokrijte činiju sa providnom folijom pa ostavite da se testo udvostruči.
2. Korak
Za to vreme spremite posip tako što ćete u činiji pomešati brašno i šećer, dodajte iseckani puter i prstima ga utrljajte u suve sastojke tako da dobijete mrvice veličine graška. Pokrijte činiju i ostavite u frižideru do korišćenja.
3. Korak
Spremite dva velika pleha i stavite na njih papir za pečenje.
4. Korak
Kada je testo nadošlo, izručite ga na blago pobrašnjenu podlogu, formirajte deblji valjak od testa pa isecite na 20ak jednakih delova. Od svakog dela pravite glistu dužine 30-35 cm pa je smotajte u oblik perece. Dobijene perece ređajte u pripremljene plehove, sa razmakom između jer treba još da rastu. Pokrijte ih i ostavite oko 30 minuta da još malo narastu.
5. Korak
Za to vreme, upalite rernu da se greje na 180°C. U posip iz frižidera dodajte Plazmu koju ćete rukama izlomiti na manje delove, veličine mrvica posipa. Pred ubacivanje u rernu, premažite perece za razmućenim jajetom, pa po svakoj pereci rasporedite posip sa Plazmom. Pecite ih oko 20 minuta ili dok ne dobiju zlatnu boju. Pečene ostavite da se malo prohlade pa dekorišite.
6. Korak
Belu čokoladu otopite sa kašikom ulja na laganoj vatri. Perece dekorišite sa otopljenom čokoladom i odmah pospite sa šarenim mrvicama. Poslužite odmah.
7. Korak
Vaš desert je spreman!
Autor:
Ana V. Đurđević/Prstohvat soli
Da li ste isprobali ovaj recept?
Ukoliko je odgovor DA, uslikajte poslasticu i tagujte @plazma_zvanicna ili koristite #plazmasticarnica
Slični recepti
2024 Copyright | All rights reserved | Politika Privatnosti | Kontakt | Created by Webtise