
Paris Brest
Osnovne Informacije:
Vreme pripreme: 2 h
Porcija: 9
Težina:
Sastojci:
80 g putera
0,75 dl vode
0,75 dl mleka
prstohvat soli
10 g šećera
20 g glatkog brašna
3 jajeta veličine M
Fil:
120 g šećera
3 kašike vode
100 g lešnika bez ljuske
100 g badema
prstohvat soli
4 žumanca
40 g gustina
20 g šećera
5 dl mleka
1 kašičica arome vanile
200 g putera
100 g Mlevene Plazme
1. Korak
Na masnom papiru iscrtajte 9 krugova prečnika 7 cm. Rernu uključite na 200 °C.

2. Korak
Puter, vodu i mleko kuvajte na laganoj vatri. U zakuvanu smesu dodajte suve sastojke, dobro promešajte i kuvajte na laganoj vatri otprilike minut.

3. Korak
Smesu stavite u drugu posudu i hladite desetak minuta (povremeno promešajte da se ne stvori korica).

4. Korak
Dodajte jaja, jedno po jedno, uz stalno mešanje (može i mikserom).

5. Korak
Smesu ostavite u vrećici za ukrašavanje sa pripadajućim zvezdastim nastavkom i napravite obruče prečnika 7 cm.

6. Korak
Obruče pecite u rerni zagrejanoj na 200 °C petnaestak minuta (dok se obruči ne dignu i porumene), smanjite temperaturu na 180 °C i pecite 15 minuta, pa ih sušite na 150 °C još 10 minuta. Ne otvarajte rernu tokom pečenja. Isključite rernu, lagano je otvorite i ostavite dok se obruči ne ohlade.

7. Korak
Dok se obruči hlade, šećer i vodu pržite na srednjoj vatri bez mešanja (posudom samo lagano kružite) dok šećer ne dobije boju ćilibara.

8. Korak
Sklonite sa vatre, dodajte lešnik, badem i so, pa umešajte. Smesu stavite na masni papir i ohladite.

9. Korak
Hladnu smesu usitnite u blenderu dok ne dobijete pastu.

10. Korak
Žumanca, gustin, šećer i malo hladnog mleka umutite mikserom, preostalo mleko zakuvajte.

11. Korak
Zakuvano mleko lagano ulivajte u smesu uz stalno mešanje, pa kuvajte na laganoj vatri nekoliko minuta.

12. Korak
U ohlađeni krem umutite već umućeni puter, dodajte praline pastu i Mlevenu Plazmu.

13. Korak
Obruče od testa prerežite, napunite kremom i preklopite. Pospite šećerom u prahu.

14. Korak
Vaš kolač je spreman!

Autor:
Mirjana Marčinko/Od slatkoga slađe

Da li ste isprobali ovaj recept?
Ukoliko je odgovor DA, uslikajte poslasticu i tagujte @plazma_zvanicna ili koristite #plazmasticarnica


Slični recepti