Plazma Šarlota
Osnovne Informacije:
Vreme pripreme: 1 h i 30 min. + 4 h za hlađenje
Porcija: 6
Težina:
Sastojci:
Biskvit:
150 g šećera
85 g brašna
40 g kakaoa
1⁄2 kafene kašičice
praška za pecivo
1⁄2 kafene kašičice
sode bikarbone
prstohvat soli
1 jaje
90 ml mleka
3 supene kašike ulja
1 supena kašika ekstrakta vanile
90 ml kipuće vode
Mus:
180 g šlaga u prahu (već zaslađenog)
200 g Mlevene Plazme
200 g čokolade za kuvanje
Dekoracija:
220 g Plazme
Sveže jagode
1. Korak
Uključite rernu na 180°C. U jednu činiju sipajte suve sastojke za biskvit i izmešajte. U drugoj činiji ulupajte jaje, a zatim dodajte mleko, ulje, ekstrakt vanile i suve sastojke za biskvit, i sve izmešajte mikserom. U dobijenu smesu sipajte kipuću vodu i dobro izmešajte.
2. Korak
Dno i ivice kalupa za tortu obložite papirom za pečenje i sipajte smesu za biskvit. Ubacite u zagrejanu rernu i pecite 40 minuta. Kada je biskvit ispečen (proverite čačkalicom), izvadite ga iz rerne i ostavite da se ohladi u kalupu.
3. Korak
Otopite crnu čokoladu na pari i ostavite je da se ohladi do sobne temperature, vodeći računa da se ne ohladi previše i ponovo stegne. Umutite šlag prema uputstvu sa kesice i dodajte mu otopljenu crnu čokoladu i Mlevenu Plazmu i sve lepo izmešajte kašikom kako bi se sjedinilo. Dobijenu smesu stavite u frižider nakratko kako bi se stegla.
4. Korak
Ohlađeni biskvit izvadite iz kalupa, a kalup obložite providnom folijom. Uz ivicu kalupa uspravno poređajte Plazmu. Biskvit presecite po dužini kako biste dobili dve kore iste debljine, a zatim ih obrežite ukrug kako biste im prečnike smanjili za po 1 cm (Plazma mora da stane između ivice kalupa i biskvita). Stavite jednu koru u kalup, a zatim nanesite polovinu ohlađenog musa. Stavite drugu koru, nanesite ostatak musa i sve dobro poravnajte kašikom. Obavezno ostavite prazan prostor između musa i vrha Plazme od nekih 5 cm. Tortu stavite u frižider na 3–4 sata da se u potpunosti stegne.
5. Korak
Skinite ivice kalupa i tortu pažljivo prebacite na stalak za služenje, a zatim lagano izvucite foliju. Operite sveže jagode, dobro ih osušite, a zatim ih poređajte po površini torte.
Autor:
Nevena Zelunka Cvijetić/ Hleb i Lale
Da li ste isprobali ovaj recept?
Ukoliko je odgovor DA, uslikajte poslasticu i tagujte @plazma_zvanicna ili koristite #plazmasticarnica
Slični recepti
2024 Copyright | All rights reserved | Politika Privatnosti | Kontakt | Created by Webtise