Zvezda pecivo
Osnovne Informacije:
Vreme pripreme: 4 h
Porcija: 12
Težina:
Sastojci:
400 g brašna
50 g šećera + 1 kašika šećera za kvasac
1 vanil šećer
2 kašičice suvog kvasca
130 ml toplog mleka
2 jaja
50 g hladnog putera, isečenog na kocke
1 žumance za premazivanje
Fil:
100 g omekšalog putera
100 g Mlevene Plazme
80 g smeđeg šećera
1 kašičica cimeta
100 g bele čokolade
1. Korak
U posudu za mešanje dodajte brašno, šećer i vanil šećer. Suvi kvasac i kašiku šećera stavite u činijicu pa prelijte sa toplim mlekom, promešajte, pokrijte sa providnom folijom i ostavite da kvasac proradi. Kada se to desi, sipajte ga u brašno i dodajte jaja, te zamesite testo (testo je najbolje mesiti pomoću stojećeg miksera i kuke za testo). Kada dobijete kompaktnu loptu testa, počnite da dodajete kocku po kocku putera. Svaku novu kocku dodajte kada prethodnu potpuno sjedinite sa testom. Kada dodate sav puter, mesite testo dok ne postane potpuno glatko pod rukom. Testo će biti pomalo lepljivo, ali takvo treba da bude. Prekrijte posudu providnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi da se testo udvostruči, a za to vreme spremite fil.
2. Korak
Za fil pomešajte omekšali puter, Mlevenu Plazmu, šećer i cimet. Sve dobro sjedinite da dobijete finu pastu. Belu čokoladu isecite na sitne kocke.
3. Korak
Spremite veliki pleh od rerne i komad papira za pečenje veličine pleha. Nadošlo testo izručite na pobrašnjenu površinu. Podelite ga na četiri jednaka dela, možete ih izmeriti na vagi kako bi bile iste težine.
4. Korak
Formirajte loptice i ostavite da odmore oko 10 minuta. Prvu lopticu testa razvucite na pripremljenom papiru u krug prečnika oko 27 cm. Premažite dobijeni krug sa 1/3 fila i pospite 1/3 seckane bele čokolade. Drugu lopticu testa razvucite u krug istog prečnika na pobrašnjenoj podlozi pa prebaciti preko namazanog kruga. Namažite ga sa drugom trećinom fila i pospite sa čokoladom. Ponovite istu radnju sa trećom lopticom testa, namažite ga sa preostalim filom i pospite sa preostalom čokoladom. Četvrtu lopticu testa razvucite u krug i njime pokrijte naređano testo na papiru. Lepo ušuškajte krajeve, ako je potrebno popravite oblik krugu.
5. Korak
Sada ćete da formirate zvezdu. Na sredinu kruga stavite čašu prečnika oko 5 cm, pomoću oštrog noža, podelite testo oko čaše na 16 delova/traka. Uzmete dve susedne trake i uvrnite svaku oko svoje ose po dva puta, ali tako da jedna traka ide u smeru kretanja kazaljki na satu, druga traka u obrnutom smeru. Uvrnute trake spojite na krajevima da dobijete jedan krak zvezde. I tako sa svim trakama. Kada ste formirali zvezdu, ostavite je na toplom mestu oko 30 minuta ili dok lepo ne naraste.
6. Korak
Pre nego što će zvezda narasti, upalite rernu da se greje na 180 °C. Žumance umutite i premažite njime naraslu zvezdu pa stavite da se peče. Pecite oko 20-25 minuta, ali najbolje je da se vodite bojom, kada postane zlatna možete da je izvadite. Ostavite da se malo prohladi pa poslužite toplu. Po potrebi, možete je posuti šećerom u prahu.
7. Korak
Vaš desert je spreman!
Autor:
Ana V. Đurđević/Prstohvat soli
Da li ste isprobali ovaj recept?
Ukoliko je odgovor DA, uslikajte poslasticu i tagujte @plazma_zvanicna ili koristite #plazmasticarnica
Slični recepti
2024 Copyright | All rights reserved | Politika Privatnosti | Kontakt | Created by Webtise